Bagt gulerods kage havregrød

5 måneders skade er endelig OVRE – hvilket forløb!

Idag er lige præcis 5 måneder siden jeg pludselig fra det ene sekund til det andet gik fra at løbe 12-+20km dagligt uden problemer, til ikke engang at kunne tage et skridt uden de værste smerter. Lørdag d.29. Februar, dén dag vil jeg aldrig glemme.

Alt sagde faktisk til mig at ligepræcis den dag, der skulle jeg ikke løbe. Vejret var det værste lortevejr. Blæst, regn og pisse koldt, men bilen var pakket og min mor og jeg var på vej mod Herning – hvor jeg havde planer om at give den fuld gas på en 10km konkurrence. Da vi kom frem var der ingen. Det viste sig jeg havde taget fejl af dato – det var først d.29. Marts! Ups – griner 😀

Mén jeg havde jo bestemt mig for at løbe med startnummer og teste mine splinternye Vaporfly NEXT af, så mens vi kørte slukøret tilbage mod Århus tjekkede jeg om der skulle være et andet løb. Og sørme jo, Hjortshøj holdte et meget lille lokalt 7KM løb vi netop kunne nå i tide. Og det gjorde vi så. Løbet gik ganske godt – jeg vandt som kvinde og skoene spillede max. Men jeg var gennnemblødt, så istedet for at skifte sko, valgte jeg at jogge af i samme nye sko, som jeg godt kunne mærke stramme lidt…. Og der – ligepludselig midt i min af-jog, dá mærkede jeg noget underligt i min fod. Pludselig kunne jeg slet ikke lande på den, uden det gjorde forfærdeligt ondt! Jeg stoppede naturligvis, tog skoen af, og så en ret trykket fod. I strømpefødder måtte jeg humpe på én fod tilbage til startområdet. Jeg ante ikke hvad det var, men jeg kunne godt mærke det ikke var skide godt.

At det så betød at de næste 5 måneder i mit liv skulle være noget af det hårdeste jeg har været igennem, dét havde jeg alligevel ikke troet!

Jeg elsker at LØBE. Jeg elsker at GÅ ned og handle, GÅ om til pakke manden for at hente pakker, GÅ en tur i skoven, STÅ i køkkenet og lave mad. Pludselig var ikke bare mit løb taget fra mig, men hele min hverdag følte jeg var taget fra mig – fra det ene sekund til det andet. Jeg kunne vitterligt ikke støtte på min fod. HVAD VAR DER GALT MED MIG?! Jeg søgte omkring, snakkede med alverdens fagfolk etc og “stressbrud” blev mistænkt. Jeg kom heldigvis hurtigt i røngten, som ikke viste noget .. Hvilket er meget normalt når trætheds-brud lige er sket. Men jeg gik med den overbevisning om at det ikke var et sådan brud – “min nerve var sikkert bare blevet klemt i skoen”.

Anyway – ugerne gik, og jeg kunne stadig ikke engang støtte på min fod. Min krop hævede op, jeg var tungere end jeg har været i årtier og vågnede op flere morgener med et ønske om jeg snart kunne gå i seng igen – så dagene bare kunne gå hurtigt, og jeg forhåbentligt vågnede op en morgen uden smerter..

Jeg cyklede hvad jeg kunne holde til med foden, og lavede styrketræning – men derhjemme, for oveni hatten havde Corona jo lige lukket det hele ned. Jeg havde dage jeg bankede mig selv i  hovedet, hvilket medførte jeg spiste mindre end jeg burde – og det er bestemt ikke smart i en helingsprocess!

Og sådan gik corona månederne. Jeg haltede rundt fra A-B, folk jeg mødte på gaden, kom med kommentarer “hvad er der dog sket med dig?” og jeg havde nærmest lyst til at klappe dem én. Griner. Nej man gider ikke konfronteres med det konstant. Jeg kunne vitterligt ikke kende mig selv. Flere dage vågnede jeg op og startede dagen med at tude og kaste med ting i ren frustration, og dét ligger virkelig ikke til mig. Andre morgener vågnede jeg op og følte en lille smule fremgang med foden, var motiveret, smilede mig igennem, og forkælede mig selv.
Jeg fik en ultralyds-scanning – og fik at vide at jo der var et meget lille ubetydeligt brud, og jeg ville være klar i løbet af 4 uger. Dét motiverede mig i den grad. Men nej 4 uger efter havde jeg bestemt stadig smerter.

Jeg prøvede holde modet oppe med at lave andre ting, finde på flere opskrifter, læse, og få succes-oplevelser på andre måder. Men frustrationen og bekymringen om jeg nogensinde ville blive OK igen, den blev jeg mindet om hver gang jeg trådte ned på min fod.

Stille og roligt blev det dog bedre og bedre, jeg startede hos fysioterapeut – fik nogle støttende såler. Og kunne begynde at gå små ture – med ømhed, men ikke hvor jeg måtte halte.
Vi tænkte at det nok var helet og derfor røg jeg igen i røngten i Juni.

Til min store overraskelse fik jeg beskeden “vi kan intet se, der er ikke engang tegn på at der har været et brud, så smut du bare ud og løb” – jeg vidste slet ikke hvad jeg skulle sige – var de smerter jeg havde bare ren indbildning?!

Jeg startede så småt med at løbe (5-10 min) – trods ømhed, og nej, det føltes ikke rigtigt. Men det blev heller ikke værre af det – så det var vel ok?

Også kom beskeden om det det bare ikke må ske, var sket.
Mine røngten billeder var blevet forbyttet. Røngten billedet der ikke viste træthedsbrud, var billedet fra februar.. Nu havde lægen set billedet fra Juni – og her var det klart. Et helt tydeligt træthedsbrud som jeg absolut ikke måtte løbe på.

Og først her – 4 måneder efter, blev jeg helt klar over at jo, jeg havde et træthedsbrud i min fod!

Også gik jeg ellers all in på heling! Mad, søvn, kalk tabletter etc blev taget meget mere seriøst, og fremgangen viste sig mere og mere!

Jeg begyndte at kunne gå rundt med meget lidt ømhed. Og faktisk – til sidst, så var der blot ømhed når jeg startede med at gå – også forsvandt den!! Jeg kunne næsten ikke tro det – JEG GIK RUNDT UDEN DET GJORDE ONDT I MIN FOD!!!

Så.. igår… tirsdag d. 27. Juli kom jeg i røngten igen. Jeg var SÅ nervøs, men…. “Du er meget flot helet – jeg vil ikke se dig igen” (det er selvfølgelig ikke pænt sagt, men ment på den gode måde 😉 meldte lægen OG jeg fik helt grønt lys til at starte så småt med at løbe!

Hvilken glædesfølelse det var. Jeg kom hjem. Sad på min seng og overtalte mig selv. Jeg var f’ndme nervøs – skulle jeg vente? Eller skulle jeg prøve? Jeg prøvede .. jeg løb.. 1KM I cirkler på græs-fodboldbanen! Det gjorde ikke ondt, det var ikke ømt. Det var fantastisk. Også tudede jeg, jeg kunne ikke stoppe. Forløsningen efter de hårde 5 måneder. Det var ubegribeligt. Åh hvor ER JEG GLAD!!!

Og det var så mit skriv om et skadesforløb jeg ikke ønsker for nogen. Skrivet bl.a. til jer så hvis I ender i denne situation – så skal I vide at I ikke er alene – og det nok skal blive OK! Dét har jeg lært på mig selv er GULD VÆRD! Ligeledes er skrivet til mig selv – jeg har lært vildt af denne proces. Og dét vil jeg ikke glemme!

Pas på jer selv! 🙂

 

2 kommentarer

 • filip

  Ah its the Leap-year, (29feb)

  Hi I’m currently under something very similar as it only happened short of a week or four ago. Luckily I have remained calm not excited though, since I experienced this on two sides somewhere late april 2016. Anyways Im just getting back to doing walks but I don’t have the right flow in my left leg due to stiffness of the joints and sciatic nerve healing. I haven’t done any doctor visits this time since I don’t find them of great value anyway, however I have taken inflammation drug daily some kind of painkiller Aceclofenac 100mg. Usually I take them for if my back hurts. Again Im not in favor of medicine only take some magnesium and vitdamine d and c supplements. I do the core workouts for lower back and this year I started some Yoga which was very good experience I have to say for opening your nose and further aligning those core practices. I have been taking hot baths now since I believed they could be of help, but Im thinking this will be over, not convinced at all that hotness is the solution. Maybe I will try Ice for a bit LOL Either way theres another end to my experience here as well and I hope it will be over in a matter of weeks. I didn’t know you were injured however I remember you missing that appointment on feb 29, isn’t life strange. But anyways lets look on the bright side and good things are coming to positive people hope you can finally take some pressure from your mind and enjoy the summertime. Good times are here ENJOY! and take care.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Oh I am so sorry to hear about your situation 🙁 I hope you will get better very soon! Best of wishes from here! Stay strong! Hugs 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bagt gulerods kage havregrød