Yndlings sommermad! Opskrift på kold kartoffelsalat og rabarbertærte

Dét at være skadet som løber

Annonce

e92a35b5-e4b4-4a60-9397-7043d0120a41Det er tiltrækkende at grave sig selv ned i et dybt hul når man begynder at mærke smerter og må indse at man skal holde pause fra sin sport. Man ser da også at det er hvad de fleste gør, og det forstår jeg da også godt. Men nu til dags snakker vi så meget om det perfekte, og hvis man som atlet kun viser de dage hvor træningen stryger og motivationen er i top – så viser man altså kun forsiden af medaljen, og det synes jeg er ærgerligt. Jeg bliver selv meget påvirket af sociale medier, og vi har vel alle en lid til at sammenligne os med andre. Derfor ved jeg hvor meget det betyder at man kan relatere til andre, og vide at man ikke er alene om tankerne, motivationen og oplevelserne omkring det, og derfor har jeg valgt at skrive dette indlæg! 🙂

Med den hårde belastning man udsætter sin krop for med hård træning, er det utrolig svært at undgå skader. Men det gode ved skader er, at man bliver så meget klogere på hvordan man skal tackle det næste gang, for så presser man måske citronen knapt så meget når man mærker til de første tegn – og derfor undgår at skal være ude i længere tid.

6ff4b1db-d39d-4fce-8792-a28310e4b44f

Alternativ træning som skadet

Rigtig mange går i panik når de mærker de første tegn – “fuck nu ryger min form, nu når jeg ikke mit mål” osv, men her vil jeg gerne lige være kæmpe fortaler for alternativ træning. Studier viser at man nemt kan holde sin form ved lige ved alternativ træning 🙂 ligeledes ses det faktisk ofte at når atleter kommer tilbage fra skade, de rent faktisk præsterer endnu bedre end de tidligere. Se dét er da motiverende når man kæmper afsted på cross traineren! 😀 Det er dog vigtigt at man stadig holder i mente at man er skadet – og kroppen skal også have ro til at bygge sig op igen – hvilket bedst sker ved restitution (og det kommer fra mig, og er lidt en af de der “gør hvad jeg siger, ikke hvad jeg gør”, for det kan jeg selv virkelig have rigtigt svært ved ;-D ) – find inspiration til interval-træning nederst.

Som alternativ træning er jeg rigtig glad for cross trainer. Den minder utrolig meget om løb, man kan hurtigt få pulsen op, og man kan stå der længe uden kroppen bliver udsat for for hård belastning. Der er dog nogen skader som ikke egner sig til crosd trainer, men jeg plejer at sige hvis ikke det fremkalder smerte eller noget, så er det fint 🙂 på cross trainer flyver tiden i øvrigt hvis man har telefonen foran sig med fx DR appen, TV2 play, viafree eller lign også man kan stå og se film, dokumentarer og serier imens. Jeg kører dog altid intervaller kun med musik.

Cykling, spinning, svømning, Aqua jogging, gåture og en masse styrke træning er også kanon når man er skadet – og Hey kan du ikk godr høre det? Med alle de alternativer er der masser af muligheder for at holde formen og styrken ved lige!

Det sværeste er faktisk det mentale

Frustration og nedsat motivation er nok noget vi alle kan nikke genkendede til – for det er da bare ikke særlig fedt når det ens hverdag handler om, når ens identitet bliver taget fra en og når man bare kan se alle ens konkurrenter løbe sig selv bedre. Jeg synes den sværeste tid er starten, man skal lige acceptere at man har påtaget sig en skade – og når først den accept er indtaget, så synes jeg det hele ser meget mere overskueligt ud.

Ja jeg siger inde i mit hovede når jeg går forbi folk der er ude og løbe “fuck dig for du kan” – med en hvis ironi! For det er da komisk at man kan blive jaloux på et anstrengt tomatrødt ansigt kæmpe sig afsted på fortovet – griner!

Ja jeg har dage, mest i starten, hvor jeg kan blive fuldstændig latterlig, jeg husker en morgen hvor jeg begav mig ud på cyklen som alternativ træning, jeg kiggede på mit pulsur og kunne ikke engang ramme noget der lignede 120 i puls, trods for jeg syntes jeg trådte alt hvad jeg kunne i pedalerne. “Forhelvede lorte ur og lorte cykel” kunne man høre mig bande langs landevejen, mit knæ begyndte pludselig at irritere mig, og efter 20km kunne jeg ikke engang træde i pedalen fordi det var så provokeret. Jeg måtte stige af cyklen og gå hjem. Bandende, tudende og yderst frustreret. Jeg kunne hverken løbe eller cykle – hvad kunne jeg overhovedet? Jeg gik rundt og stor tudede, hyklede og kastede med tøj mens jeg gik rundt og råbte så kunne det hele også bare være lige meget.

Det tog mig et par timer og jeg kom i fitness centeret og fik mig en god styrke træning, også grinede jeg. “Sissel, du er sgu rablende skør”

Denne historie er blot for at pointere at vi altså alle har de dage hvor det hele ser mindre uoverskueligt ud, men der går længere og længere tid imellem. Jeg har de sidste mange måneder døjet med denne skade, og selvom jeg har haft dage hvor jeg syntes det har virket super uoverskueligt og hårdt med endnu en træning på cross trainer, så har jeg fundet ud af hvor meget glæde generel bare træning giver mig, og det hjælper 100% til at bibeholde ens motivation 🙂

Mine råd til dig hvis du er skadet er derfor:

 • Accepter at du er skadet, gør dit næste mål til at være skadesfri og sig til dig selv, at det er en process du vil blive stærkere af – også mentalt !
 • Imens skaden står på, så find noget andet at fokusere på. Gå ture med dine venner veninder, besøg din familie og find noget andet du finder interessant. Helt tilfældigt passede min start på massør uddannelsen samtidig med skaden, og at jeg har koncentrere mig og fokusere på det, har fjernet mange negative tanker som ellers kan følge med som skadet.
 • Opstår de negative tanker, så skriv dem ned. Det lyder måske skørt, men det hjælper faktisk rigtig meget at komme ud med.
 • Lad være med at bebrejde dig selv, og husk det rammer os alle 🙂
 • Når så du er skadesfri så start for Guds skyld stille og roligt ud. Brug de første uger helt stille og roligt og med lidt stigende belastning. Selvom formen måske siger du nemt kan løbe 16 km, så er hverken senerne, musklerne eller andet klar til det – og du risikere bare at blive sendt tilbage til start – dét ville jo være ærgerligt!

Derfor er min weekend sat af til en meget lille tur på 10-15 minutter, men med et program for de næste uger hvor jeg progressivt skal tilbage i løbeskoene glæder jeg mig alligevel helt vildt – for nu må det glide lidt mere ned af bakke 😀

Mangler du cykeltøj? Find et lækkert sæt her

97ac789a-be1c-475a-b6e4-a693e09cace6

Inspiration til alternativ interval træning på fx cross ttrainer, cykling etc, som man kan gøre 1-3 gange om ugen:

15-30 min opvarmning med en lettere belastning, 4-10×3 minutter intervaller med 1min pause(men stadig let belastning i pedalerne), 10min let belastning.

15-30 min opvarmning, 10-15x 1 minutter intervaller (fuld hammer) med 1-2min pause(men stadig let belastning i pedalerne), 10 min let belastning.

15-20 min opvarmning, 10 min lidt hårdere, 1min let, 5min hårdere, 1min let, 5min hårdere, 1min let, 3min hårdere, 1min let, 2min hårdt, 1min let, 1min hårdt, 10-15 min let belastning.

Jeg gør opmærksom på at alt skrevet i dette indlæg er noget jeg siger og selv mener af min egen erfaring, læsning, anbefaling og vejledning af andre 🙂

Rigtig god weekend til jer – og tak for at I læser med!

2 kommentarer

 • Supergodt, tænderskærende ærligt indlæg. Inspirerende og motiverende.
  Skader er “#¤%&/()=!!!
  Fortsat god træning/fremgang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie

  Hvor kan jeg genkende dine tanker/frustrationer over at være skadet. Personligt startede jeg fortidligt ud fordi jeg ‘ikke kunne holde ud at vente’ til jeg var helt ok, det kostede så lige 3 uger mere :-/
  2. gang den var gal (En dum forstuvning der intet havde med løb at gøre) havde jeg lært lektion og min coach anbefalede at styrketrænede mens jeg kom mig, og det fungere rigtigt godt. Så følte jeg stadig jeg lavede noget uden af belaste min fod.
  Til andre løbere, jeg kan kun anbefale at finde en der kan hjælpe jer blive bedre, men også holde jer tilbage når det er nødvendigt. Søg på nette efter en personlig træner eller coach, personligt brugte jeg https://mypersonal.dk men der er sikkert andre steder man kan finde lokale udbydere.

  God løbetur – Fie

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yndlings sommermad! Opskrift på kold kartoffelsalat og rabarbertærte