Kunsten i at holde hvile/træningsfridage

Skinnebensbetændelse – hvorfor og hvad kan du gøre?

(KT Tapen jeg har på, på dette billede, var ikke ifb med skinnebensbetændelse, men istedet en støtte på peroneus musklen der var årsag til irritation i foden:-) Se nederst i indlægget hvordan tapen skal sættes på for at behjælpe skinnebensbetændelse)

Jeg modtager ofte beskeder fra triste løbere som døjer med diverse skader, og om jeg har nogle ideer til hvad de kan stille op. Én af de klassisk her er skinnebensbetændelse, og ifb med at Mads (fra KT Tape Danmark), sendte mig en artikel og god viden omkring denne skade, så tænkte jeg at jeg ville lave et indlæg til jer om det 😀

Først og fremmest, så er det selvfølgelig vigtigt at man holder pause fra de aktiviter som udløser smerten – jo hurtigere man reagerer på det – jo hurtigere går det væk, og ens form tager ikke skade af en lille pause 🙂 Så anbefaler jeg at man få behandlet på det med det samme – og Med min baggrund som behandler, har jeg gode erfaringer med rigtig grundig og dybdegående massage af læg muskulaturen (eller akupunktur i lægmuskulatur), ligeledes at få “sprængt” mioserne(muskel”knuder”) ned langs skinnebenet. (her kan man være hard core og tage et kosteskaft og knuse dem alle sammen – men det kan virkelig gøre ondt – griner).

Jeg vil ligeledes (indenfor smertegrænsen) anbefale at lave læg træning/calf raises (stå på tæer og køre op og ned) og udover det så kompressionssokker i løbet af dagen, smøre kølercreme på (her bruger jeg BioFreeze som jeg virkelig synes er et mirakelmiddel) også KT tape – som også bliver gennemgået i nedenstående 🙂

Løb og skinnebensbetændelse

af Mads Krøyer

Skinnebenet er en fælles betegnelse for den forreste del af underbenet og tilhørende muskler og sener. Musklerne på forsiden bruges til at vippe/løfte foden og tæerne opad. Ømhed og smerter her kaldes ofte skinnebensbetændelse.

Skinnebenssmerter på forsiden af underbenet skyldes ofte musklen “tibialas anterior”. Når vi går eller løber, så bremser og stabiliserer tibialis anterior bevægelsen af ​​foden. Både når foden rammer jorden og foden løftes igen under “sving-fasen af skridtet” for at forhindre tæerne slæber hen ad jorden og forberedes til, at hælen sættes i jorden igen. Problemer i denne cyklus resulterer ofte i smerter foran på skinnebenet også kendt som MTSS (Medialtibial stress syndrome).

Årsagerne til skinnebenssmerter kan være mange. Overbelastning ved løb eller cykling kan resultere i forskellige typer af inflammation. Nye aktiviteter, skiftende løbeoverflader eller hyppig aktivitet på hårde overflader, slidte sko, drastisk ændring af aktiviteten, løb på ujævne overflader, kan også gøre en person mere modtagelig for udvikling af skinnebenssmerter. Overaktive lægmuskler og lange skridt kan samtidig ofte være en del af det underliggende biomekaniske problem. Som forklaret ovenfor, tibialis anterior er meget vigtigt under gang og løb. Tibialisanterior musklen og sener forlænges udover deres “normale” interval, når man tager for lange skridt. Som kompensation vil musklen “løfte” sig fra skinnebenet og resultere i inflammation og smerte.

Smerten “Skinnebensbetændelse” vil ofte være lig andre former for senebetændelse, den vil starte skarp og derefter aftage, som muskulaturen varmes op. Smerten vender tilbage når aktiviteten afsluttes og musklen bliver kold. I mere alvorlige og ubehandlede tilfælde, kan smerten blive alvorlig og fremprovokere stressfrakturer. Symptomerne opstår som regel på forkanten af skinnebenet og kan fremprovokeres når foden bøjes opad eller ved tryk på musklen.

KT Tape kan hjælpe med at aflaste vævet samt afslappe musklerne i skinnebenet. Tapen vil øge cirkulationen samt hjælpe med at undertrykke inflammation. Jeg anbefaler KT Tape Pro Uncut, da du alligevel skal have saksen frem og tilpasse tapen, som du vil se hvis du ser KT Tapes instruktioner https://kttape.dk/instruktioner/ben/skinneben/

Brug KT Tape i forbindelse med hvile for at fremme helings-processen og en reduceret restitutionstid.

Sørg for, at nedkøle med is efter aktivitet samt evt. tage smertestillende medicin til smertelindring. Forværres smerten til at være konstant, kan det resultere i stress frakturer. Brug også følgende behandlingsformer for fremme helings-processen:

• Sørg for det rigtige fodtøj til din fodtype

• Lav udstrækning forud for aktivitet og løb på blødere underlag

• Massage og grundig udstrækning af lægmuskler

• Mindsk skridtlængden

• Undgå bakkeløb, især ned ad bakke

• Brug KT Tape til svangstøtte

• Bland kredsløbstræning med styrketræning

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kunsten i at holde hvile/træningsfridage