En stor dag

“Må du godt spise det?” Plantebaseret? Hvorfor? Og hvordan?

“Må du godt spise det?”

2ca74e48-7114-416f-b539-88e305439e50

JA selvfølgelig må jeg det. Der er i min optik ikke noget jeg ikke MÅ spise, for mig handler det om et valg om hvad jeg kan lide og hvad virker for MIG 😀 Lad os nu prøve at bevæge os lidt væk fra regler og restriktioner – den hverdag vi lever i idag ser vi netop at alt for mange blive syge og forstyrret, netop fordi der er regler for hvad, hvornår og hvorfor man må spise en given fødevare! Det er så ærgerligt, og at spise plantebaseret er altså ikke nogen religion! 😀

Det er ingen løgn at jeg får spørgsmål til min kost hver evig eneste dag. Men når vi sætter det i et fugle perspektiv er det egentlig ikke så mærkeligt, for hvis der er noget vi er gode til – så er det at snakke om mad og vejret ;D

Min holdning – vi skal acceptere hinanden

Jeg vælger primært at sige jeg spiser plantebaseret frem for at jeg er vegetar fordi jeg mener vi burde bevæge os lidt væk fra det der med, at alt skal have en titel. Det er selvfølgelig smart at man på en restaurant kan sige at man er vegetar, og kokkene derfor ved at man ikke spiser kød, men i daglig tale mener jeg ikke det er nødvendigt.

Én af mine vigtige grunde til det er pga fx accept. Mange forbinder en veganer eller en vegetar med en som har i sinde at overbevise andre om at dét er det eneste rigtige – og det synes jeg er så ærgerligt! Det vigtigste for os som menneske er at vi trives og har en god velvære – og dét gør vi på mange måder 🙂  Nogen opnår kæmpe nydelse en lørdag aften med en kæmpe stor bøf – og dét synes jeg dældytme at man skal have lov til 😀 Her kan man selvfølgelig tale om miljø, etiske og sundhedsmæssige årsager til at vælge en Soya-bøf istedet – men helt ærligt, vi ved jo alle sammen godt den ikke giver samme følelse! At jeg så ikke finder denne glæde i et sådan stykke kød, og hellere laver bjerge på min tallerken af en masse foskellige smagsfulde grønsager, kartofler, frugt, nødder, brød, bælgfrugter, youghurt og ost (for nej jeg spiser ikke 100% plantebaseret) er MIT valg. JEG gør det fordi at det virker for MIG! Jeg kan mærke forskellen da jeg ligeså stille konverterede til at spise flere og flere grønsager. Lysten til kød har aldrig været der så meget, og fjerkræ og fisk forsvandt ligeså stille, men at sige jeg spiser helt vegansk – dét gør jeg ikke. Jeg elsker smørkager, ost , yoghurt for ikke at tale om A38! Nogen af mine måltider er helt veganske mens andre er vegetarisk, primært for mig er bare det er bygger omkring den naturlige plante”bund”, og jeg elsker da bestemt også er godt glas havremælk! Det vil måske fornærme nogen veganere, at jeg står med et ben i begge lejre, men det er der altså ingen grund til, vi skal alle acceptere hinanden. Det jeg mener med dette er at jeg synes vi skal holde os til vores egen tallerken og ikke blande os i andres eller prædke for fordelene ved det ene frem for det andet:) Med mindre de selvfølgelig spørger om hjælp! Det bringer mig videre til det næste – nemlig :

Hvordan kan man komme til at spise mere plante baseret – og om man kan spise for meget?

Et spørgsmål jeg tidligere har uddybet på Instagram i forbindelse med en sød pige som kom hen til mig i fitness! For kan man spise for meget frugt, nødder og grønt? Og hvordan lever man mere plantebaseret? Først – Nej bare rolig, du kan ganske enkelt ikke komme til at spise for meget frugt og grønt, så fyld du bare helt op på tallerken 😀 Lige gyldig hvad, så er det altså nærmest fysisk umuligt at spise sig til for meget frugt og grønt. Jeg spiser kg’vis (ja vi snakker flere kg) af det hver eneste dag – og jeg er altså ikke død (endnu- griner) – til inspiration: kunne du jo starte med istedet for at tænke “skal jeg bygge mit måltid op omkring kylling eller svin idag? Så tænk på om det skal bygges op om sød kartoffel, kikærter eller squash f.eks” – her er hovedretten Fx bygget op omkring sød kartoffel:

a964a7a6-ec08-4195-afd6-ab176bc003d2

7573d819-5d2a-4a6a-849e-2ac4514cb6f9

Pigen der kom hen til mig i fitness nævnte for mig – åh men jeg har bare så svært ved at leve uden fisk – og Hey, så skal du da spise fisk! Et stykke laks er trodsalt en super god både protein og fedt kilde ! Suppler op med en masse grøntsager, fuldkornsprodukter til, og gør hvad du føler virker på DIN krop og lad dig ikke tage dine valg pga moder, idealer, sundhedbølger etc. Anyway når du mærker hvad flere og flere planter gør ved din krop, så kan det jo være du ender med at træffe helt plantebaseret valg, men man skal ikke tænke det som hvis man ikke gør det 100p , så er det lige meget, bare det at gøre lidt – gør en masse 😀

Men hvad så når jeg er ude og spise? 

Man oplever ofte at folk går i panik ved tanken om at få besøg af en vegetar eller veganer til spisning! Men Hey – tag en dyb indånding og slap af! Det er nemlig slet ikke så besværligt! Som plantespiser – så kan jeg i hvert fald tale for hvordan jeg har det – og jeg forlanger på ingen måde at der bliver lavet noget særligt til mig! Jeg elsker alt tilbehøret, så så længe der er noget tilbehør til, så er jeg altså virkelig godt stillet – det kræver selvfølgelig der er lavet lidt ekstra, men nu er det jo sådan at i de fleste samhænge ofte er tilbehøret der er rigeligt af. Og hvad mener jeg så med tilbehør? Fx en grill aften, hvor der er kød på grillen – der er fx ofte kartoffelsalat, grøn salat, brød, dip og tit en slags ost til salaten. Mere behøver jeg altså ikke, frugt, is, en god kage til kaffen eller lign er selvfølgelig altid lækkert 😀

Det er da selvfølgelig sjovt når der alligevel bliver tryllet og tilpasset ens valg, som da jeg fx fik en vegetar tartelet til en familie fødselsdag:

2381ff10-f9f5-4f16-a0b1-c0b93ea41a1e

I forhold til restauranter er dette heller ikke noget problem, alle restauranter huser grønsager og jeg har faktisk endnu ikke stødt på en restaurant som ikke havde noget vegetarisk på menuen. Der findes stort set altid salater, pastaretter uden kød, risotto, pizzaer uden kød og lign. Er der ikke noget som helst, så er det heldigt at man kan fortælle man er vegetar og fx gerne vil have nogen grønsager, noget fra menuen men minus kød osv. Det er altså ikke besværligt overhovedet ! Og kan det slet ikke lade sig gøre, så kan man jo bestille en menu med kød, og spise alt tilbehøret på tallerkenen- og evt bytte tilbehør ud med kød med naboen – det har jeg dog ikke stødt på endnu har været nødvendigt – griner!

Her ses lidt forskelligt jeg bestilte fra et menukort på en restaurant der bestemt ikke var vegetar-restaurant en dag: grillede grøntsager, tomater med grillet ost, salater med forskellige dressinger, nødder, kerner og ost! Bruschetta brød med tomatsalat og avoili! Mums *forestil dig en savlesmiley*

ad1b65e8-21d6-4d06-82c6-f7358e1285d0

f876548e-f2cd-428b-8920-cbc6a8cf302d

Når det så er sagt er jeg total buffet type – og det er ofte disse steder jeg vælger, for der er jeg sikker på jeg kan få nok og der er altid en masse grønne muligheder 😀

9f49a245-af98-4dca-94aa-e2487dfe4278

På min yndlingsbuffet i mit andet hjem i Spanien – mexicansk buffet <3

Det blev en lang weekend læsning til jer, og dermed mit første uddybende indlæg her på bloggen. Jeg har valgt at fortsætte som jeg gør på Instagram, og bruge bloggen bla til, som idag, at uddybe mig når jeg har lidt mere på hjertet end hvad Instagram tillader! Tak for at I læser med – jeg håber I fik lidt mere et svar på mit forhold til livsstilen – jeg har mange flere ting jeg kunne sige, men så vil jeg jo ende med at lave en hel roman – og spørgsmålet er – vil i få den læst? Griner

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En stor dag