Mit yndlingstræningstøj og studierabat på nike.com!

Tips og fod-øvelser til knyster på fødderne/hallux vagus

(Før I scoller længere ned, så advarer jeg lige om et “skræk”-billede længere nede i indlægget – griner!!)

Som nogen af jer nok ved, så døjer jeg med knyster på fødderne (også kaldet Hallux Vagus). Til dem som ikke helt ved hvad jeg taler om, så har netdoktor forklaret meget godt hvad det betyder 😀

“Knyster er en tilstand, hvor storetåen drejer hen mod de øvrige tæer (hallux valgus), så foden bliver spids, og der samtidigt dannes en udbuling/knyst på storetåens grundled. Knysten fremkommer, fordi de to knogler på hver sin side af leddet kommer til at danne en vinkel med hinanden, i stedet for at være i forlængelse af hinanden. Derved “buler” knogleenderne ud. Samtidigt dannes ofte en fast, væskefyldt frembuling på indersiden af storetåens grundled.

Denne frembuling er en lille væskefyldt sæk (kaldet slimsæk), der naturligt ligger henover leddet, og beskytter det mod tryk. Hvis knoglerne får tryk i fodtøjet, får slimsækken også tryk og kan blive inflammeret (betændt), hvorved den hæver og gør ondt.” https://www.netdoktor.dk/tema/fod/halluxvalgus.htm

Jeg ved at jeg ikke er den eneste som døjer med denne “lidelse”, og det er netop derfor jeg har valgt at skrive indlægget. Knysterne kan nemlig være super meget i vejen, og jeg har selv fundet frem til nogen måder som jeg synes aflaster det 🙂

Som løber er det endnu mere udfordrende at løbe rundt med knyster, fordi de nemt bliver trykket i løbesko, og når man løber så er fødderne bare generelt meget mere belastet end hvis man går, cykler etc.

Jeg har forskellige ting som jeg gør for at forebygge og undgå alt for smertefulde knyster, og det er følgende.

 1. Fodtræning – jeg laver øvelser for at styrke mine tæer, og især mine storetæer. Dét synes jeg hjælper rigtig godt. (Se video længere nede med hvilke øvelser man fx kan lave)
 2. KT-tape på knysterne før jeg løber. Det synes jeg mindsker trykket, samt det gør at jeg ikke får vabler og hård hud. KT Tape kan bl.a. fåes ved enkelte behandlere og www.kttape.dk (Se længere nede i indlægget: Tapening samt skræk scenarie hvis ikke man lytter til vablerne – av av :-D)
 3. Alle mine sko er ca 1 str større end hvad normalt, det gør at jeg føler der er mere plads. Desuden går jeg oftest efter herre-modeller da de er ekstra bredde.
 4. Jeg går og løber kun i sko hvor der er god plads og ingen plastik eller syninger fra midtfod og ud. Syninger som går på tværs og “skaver” på knysterne irriterer knysterne endnu mere. Så fx en sko som Nike Fly Flyknit – hvor stoffet er elastisk materiale der går hen over knysten, den har jeg rigtig god erfaring med. Og ellers så ja, en hvor det altså ikke er alt for stivt stof.
  Vigtigst er altså at man føler der er plads, og at skoene ikke trykker ind på knysterne.
 5. Dage hvor knysterne er meget ømme så bruger jeg en speciel silicone skinne jeg har fået lavet. Den afskiller storetåen fra de andre tæer og det synes jeg aflaster meget godt.

Fodtræningsøvelser

Fodtrænings øvelser er ikke blot god mod knyster, de er absolut gode til alle. Fødderne skal vi ikke undervurdere og det er rigtig vigtigt at vi har stærke fødder – det er jo trodsalt dem som bærer rundt på os hver dag 🙂 Øvelserne er heldigvis nogen man kan lave mens man sidder og ser TV om aftenen og det kræver ikke de helt vilde kompetencer (udover øvelsen når man skal løfte storetåen – dét har jeg i hvert fald rigtig svært ved, griner :-D)

Øvelserne laver man ca 10 af af hver til hver fod. Samt udstrækningsøvelserne holdes i 10-20 sek 🙂

Herunder har jeg lavet en video, hvor du kan få inspiration til nogle øvelser man kan lave:

Tapening af knyster 

Jeg klipper et stykke af min KT-tape rulle som jeg klistrer henover knysterne. Jeg har før i tiden døjet med at jeg fik meget voldsom hård hud på knysterne, og nogen gange dannede der sig vabler under den hårde hud – hvilket kunne være skrækkeligt smertefuldt! Men så fandt jeg ud af at man kunne tape knysten og derved undgå den friktion som medfører vabler og hård hud. Så derfor bruger jeg gerne lige et minut ekstra om dagen til at tape foden 😀

Dét vil jeg i hvert fald hellere bruge et par ekstra minutter på, end jeg vil bruge flere måneder på at hele – for hvis vi går et par måneder tilbage, så gik det galt for mig. Der dannede sig betændte vabler under min hårde hud, fordi jeg ikke “hjalp” knysterne, og det endte med at jeg hverken kunne gå, stå eller lign med et par meget betændte fødder, som tog flere måneder før de helede helt:

Pas på dine fødder, lad være med at gå i “snævert” fodtøj, og gå så meget i bare tæer så muligt – dét vil de sætte pris på, både nu og senere hen i livet 😀

11 kommentarer

 • Pia

  Er voltaren god til at tage inflammation? Eller noget andet alternativ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Pia 🙂
   Voltaren kan godt være behjælpelig med at bekæmpe inflammation i nogle tilfælde ja. Jeg har selv god erfaring med Ipren Salve ved fx achilles. Men jeg har dog aldrig prøvet at bruge det på knysterne, så om det hjælper der, det ved jeg ikke 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vinni

  Hej ☺️ Tak for et spændende indlæg. Jeg har selv problemer med knyster, og har en meget bred forfod. Jeg har haft to slemme blodvabler på hver fod, så jeg har måtte holde pause i to måneder og ventet på de gik væk. Desuden er jeg platfodet. Jeg har været glad for Brooks adrenelin, men skal nu investere i nogle nye. Kender du til løbesko, der er meget brede i forfoden og har god støtte?

  På forhånd tak☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Vinni! Og tak for din besked 😀 Øv bøv for dumme vabler, det er bare aldrig sjov 🙁 Jeg er faktisk selv rigtig glad for Nike modellerne i herre – det afhænger selvfølgelig af hvor stor en fod du har, om du kan få dem i sin str, men ellers synes jeg de fleste af dem er rigtig dejligt bredde. Udover det, så hvad jeg har erfaret mig er, at det aller vigtigste faktisk er, at der ikke er syninger som går på tværs og “skaver” på knysterne. Så fx Nike Fly Flyknit – hvor stoffet er elastisk materiale der går hen over knysten, den har jeg rigtig god erfaring med. Og ellers så ja, en hvor det altså ikke er alt for stivt stof.
   Der er også Topo, Altra etc som er mere fodformede sko, men jeg har dog også oplevet med nogle af disse modeller at der stadig ikke altid er helt plads til knysten, hvis de har syninger på tværs.
   Så jeg vil ikke sig et specifikt mærke er bedre end et andet, det kommer MEGET an på hvilken model fra mærket. Derfor synes jeg du skal tage ned og prøve nogle forskellige af, og mærke når de sidder på din fod, om du føler at der er plads.
   Men generelt, herremodeller bliver lavet bredere end andre, og derfor, såfremt du kan, så gå for dem 😀

   Jeg selv løber pt primært i Nike Fly modellerne (herre), her er jeg mest vild med Nike Fly Flyknit og Nike Zoom Fly 3 😀

   Håber det var lidt brugbart svar!

   Knus og held og lykke med det hele 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • catrine

  Hejsa. Jeg har også en knyst med en slimsæk inflammation. Har du erfaring med, hvordan den kan gå væk? Jeg vil også meget gerne undgå operation. Vh Catrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Catrine! Øv for en irriteret knyst 🙁 Der er desværre ikke så meget andet at gøre end at lade tiden tage det, sørg for at lade være med at have sko på som trykker ind på det, og gå så meget muligt i bare tæer eller åbne sandaler :-D!
   Måske du kan smøre den med noget creme der kan tage inflammationen?
   Og når så irritationen er faldet, så sørg for kun at bruge sko med masser af plads, og uden syninger eller stiv plastik hvor knysten sidder! Jeg bruger selv meget modeller som kun har elastisk stof ude ved knysten! Knus og håber for dig inflammationen snart er væk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Allan

  Hej. Dine fødder ligner meget mine 🙂
  Har du planer om at få dem opereret? Jeg hører fra flere at man kan få gigt i fødderne senere i livet hvis man ikke får dem rettet ud. Mvh Allan

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Allan !
   Nej det har jeg ikke planer om, jeg tror på at hvis vi holder fødderne stærke og velholdte, så skal det nok gå. Jeg har hørt om mange der er blevet opereret, hvor det bare er blevet det samme igen meget hurtigt efter. Så indtil videre, så håber jeg på jeg kan undgå det 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Britt

   Jeg fik opereret min højre fod i 2015- og det har jeg så inderligt fortrudt! Jeg er stiv i leddet – og kan ikke gå i højhælede længere. Det er jo ingen katastrofe, men illustrerer hvor stift leddet er blevet… Jeg har ofte smerter der, hvor knysten sad – og stadig sidder. Der gik nemlig ikke lang tid før jeg igen har en knyst.

   Jeg har kun haft smerter, et stift tåled og irritation ud af at operere det… – så det er min erfaring.

   Hilsen
   Mai Britt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh øv det er jeg godt nok ked af ar høre 🙁 jeg tænker heller ikke jeg har lyst! Jeg håber du finder en løsning på problemet! Knus 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mai Britt

   Jeg gør som dig; går i sko med plads – rigtig meget i sneakers. Har lige fået en slimsækinflammation på den ene knyst – det bar derfor jeg fandt din blog. Jeg ville søge efter tips og tricks til knyster – så måske prøver jeg nu ktape – tak for det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit yndlingstræningstøj og studierabat på nike.com!